Gmina Września: Koło Gospodyń Wiejskich z Kołaczkowa poleca autorskie przepisy na wielkanocny stół
Piersi gęsi w aromatycznym sosie
Piersi gęsi w aromatycznym sosieSkładniki: 2 piersi z gęsi, oliwa i masło do smażenia, sól, pieprz, zioła, papryka słodka, pół cebuli. Sos: 1 szklanka kompotu gruszkowego, łyżka powideł śliwkowych, pół jabłka utartego na drobno Sposób przygotowania: Mięso nacieramy przyprawami, dodajemy cebulę i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy piersi przez 10 minut. Podlewamy delikatnie wodą i wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy kompotem gruszkowym, dodajemy powidła i tarte jabłko. Dusimy pod przykryciem ok. godziny w 180 stopniach. W miarę potrzeby podlewamy wodą. Sos przecieramy przez gęste sito. Mięso kroimy na plastry, układamy na półmisku i polewamy sosem. Podajemy z kluseczkami śląskimi i sałatką z buraków. Dekorujemy gruszkami z kompotu. Smacznego!