Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gmina Września: Koło Gospodyń Wiejskich z Kołaczkowa poleca autorskie przepisy na wielkanocny stół

Piersi gęsi w aromatycznym sosie

Składniki:
2 piersi z gęsi, oliwa i masło do smażenia, sól, pieprz, zioła, papryka słodka, pół cebuli.

Sos: 
1 szklanka kompotu gruszkowego, łyżka powideł śliwkowych, pół jabłka utartego na drobno

Sposób przygotowania:

Mięso nacieramy przyprawami, dodajemy  cebulę i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy piersi przez 10 minut. Podlewamy delikatnie wodą i wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy kompotem gruszkowym, dodajemy powidła i tarte jabłko. Dusimy pod przykryciem ok. godziny w 180 stopniach. W miarę potrzeby podlewamy wodą. Sos przecieramy przez gęste sito. Mięso kroimy na plastry, układamy na półmisku i polewamy  sosem. Podajemy z kluseczkami śląskimi i sałatką z buraków. Dekorujemy gruszkami z kompotu. 

Smacznego!
Piersi gęsi w aromatycznym sosie Składniki: 2 piersi z gęsi, oliwa i masło do smażenia, sól, pieprz, zioła, papryka słodka, pół cebuli. Sos: 1 szklanka kompotu gruszkowego, łyżka powideł śliwkowych, pół jabłka utartego na drobno Sposób przygotowania: Mięso nacieramy przyprawami, dodajemy cebulę i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy piersi przez 10 minut. Podlewamy delikatnie wodą i wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy kompotem gruszkowym, dodajemy powidła i tarte jabłko. Dusimy pod przykryciem ok. godziny w 180 stopniach. W miarę potrzeby podlewamy wodą. Sos przecieramy przez gęste sito. Mięso kroimy na plastry, układamy na półmisku i polewamy sosem. Podajemy z kluseczkami śląskimi i sałatką z buraków. Dekorujemy gruszkami z kompotu. Smacznego! Paweł Brzeźniak
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kołaczkowie podały nam przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć w ich świątecznym jadłospisie. Doskonała babka, pierś gęsi w aromatycznym sosie czy kanapki wiosenne to niektóre z proponowanych pyszności. Zerknij w galerię i zaczerpnij inspiracji!

Andrzej Polan zdradził przepisy na wielkanocne dania. Kucharz przygotował potrawy takie jak: schab wędzony z gulaszem, pasztet na ciepło

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wrzesnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto