WUTW: Słuchaczki Wrzesińskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku zapoznały się z egzotyczną kuchnią Indii. Suhas Suksena, Hinduska od czterech lat mieszkająca w Polsce, żona jednego z pracowników Flex Film zaprezentowała kurczaka curry. Niezapomniany aromat potrawa ta zawdzięcza mieszance przypraw, którą można samodzielnie przygotować w domu mieląc w młynku do kawy. Składa się ona m.in. z kurkumy, kolendry, ostrej papryki, kuminu, cynamonu.
WUTW: Warsztaty kuchni hinduskiej
Zobacz: Kolacja świąteczna WUTW
Na warsztatach, które odbyły się w ZSZ nr 2 panie z WUTW, oprócz przepisu, poznały kilka kulinarnych ciekawostek. Okazuje się, że starty imbir i czosnek nie przypalą się na patelni, jeśli wcześniej wlejemy odrobinę wody i co zrobić, by ryż ugotować na sypko. Należy go płukać trzy razy, potem 10 minut moczyć w wodzie. Po przecedzeniu wsypać do gotującej się wody i gotować tylko sześć minut. Potem wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykryciem.
Pani Suhas nie mówi jeszcze płynnie po polsku, dlatego dyrektor wrzesińskiej fabryki Flex Film, Stanisław Wszelaki pełnił rolę tłumacza, a także opowiadał anegdoty o kuchni i historii Indii.
- Takie warsztaty mają cel integracyjny, chcemy też pokazać miastu Indie od najlepszej strony - mówił dyrektor. - We Wrześni mieszka przecież 30 hinduskich pracowników z rodzinami. W październiku planujemy kolejną inicjatywę - pokaz mody hinduskiej.
Na koniec spotkania nastąpiła degustacja dania głównego oraz deseru wcześniej przygotowanego przez panią Suhas.
Za tydzień seniorki z WUTW, które zasmakowały w hinduskiej kuchni poznają smak kurczaka w trawie cytrynowej.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?