Oczywiście jajka przypominają nam o odrodzeniu. Błogosławieństwo pokarmów i napojów świątecznych jest praktykowane w Kościele co najmniej od VIII wieku. Obrzęd ten ma początek w tradycji wczesnochrześcijańskiej, w powszechnych ofiarach płodów ziemi, z które, jak za wszystko chrześcijanie powinni dziękować Bogu.
Zobacz: W Wielkanoc śpimy dłużej
Kiedyś na wsi święciło się całe stoły z jedzeniem, wszystko co spożywano musiało być pobłogosławione. Dziś święcenie jest obrzędem bardziej umownym. Do koszyczków wkładamy przede wszystkim jajko symbol nowego życia, wędliny wieprzowe na znak uwolnienia ze Starego Zakonu, sól chroniącą przed zepsuciem, chleb - podstawowy pokarm oraz baranki z masła lub ciasta oznaczające Jezusa.
Widzisz coś ciekawego lub irytujacego? Pisz na [email protected], dodaj swój artykuł lub zostaw mi wiadomość na Facebooku.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?