Warsztaty mleczarskie we Wrześni. Uczennice klasy III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących uczyły się wyrabiać masło. Zajęcia odbyły się w pracowni mleczarskiej Powiatowego Centrum Edukacji Zawodowej.
Zobacz: 10 lat PCEZ we Wrześni
Dziewczęta przyglądały się czynnościom wykonywanym przez instruktorów i wysłuchiwały ich wskazówek. Okazało się, że masło wyrabia się z 30% śmietany lub śmietanki o temperaturze ok. 12 stopni. Jeśli byłaby ona chłodniejsza lub cieplejsza - masło się nie uda. Przed wlaniem płynu do specjalnej maszyny wsypuje się szczepionkę, dzięki której powstaje maślanka - produkt uboczny. Po wirowaniu, gdy powstaną już grudki masła dokładnie odcedza się maślankę.
Warsztaty mleczarskie we Wrześni
Pracownia mleczarska w PCEZ kontynuuje tradycje nie istniejącej już wrzesińskiej szkoły mleczarskiej. Dyrektor centrum Marek Dyba reaktywował ją w lutym, dzięki dofinansowaniu unijnemu. Placówka organizuje nie tylko zajęcia praktyczne dla wrzesińskich uczniów, ale również warsztaty mleczarskie dla grup spoza powiatu. Uczą się na nich jak bezpiecznie wytwarzać wysokojakościowe napoje mleczne, masło i sery.
Warsztaty mleczarskie we Wrześni - zobacz zdjęcia.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?