Warsztaty kuchni greckiej to druga po wakacjach odsłona kulinarnego cyklu. Tym razem królowała oliwa, kozie sery z nieśmiertelną fetą oraz miód. Te trzy składniki oraz baranina i duża liczba warzyw decydują o niepowtarzalnym charakterze potraw znad Morza Egejskiego.
Zobacz: warsztaty kuchni brazylijskiej
Uczestnicy tym razem nie przygotowali zupy, za to na stołach królowały apetyczne przystawki, jak koreczki z fetą, oliwkami, marynowanymi cebulkami i suszonymi pomidorami, podpłomyki z pastą z czerwonej fasoli i suszone pomidory zawijane w plastry greckiego żółtego sera.
Zanim na talerzach pojawiło się pierwsze z dań głównych, czyli gołąbki w kiszonych liściach winogron, na warsztatach kuchni greckiej można się było dowiedzieć kilku ciekawych rzeczy o kuchni greckiej i Grekach. Na przykład tego, że tak popularna u nas sałatka grecka na bazie sałaty lub kapusty pekińskiej to w rzeczywistości sałatka... perska. W kraju Homera nie jada się także ryby po grecku. Z ryb robi się tam np. pyszną zupę.
Zdecydowanie helleńskie jest już ciasto filo i to ono wystąpiło w roli głównej na wczorajszych warsztatach kuchni greckiej. Najpierw w formie przepysznej zapiekanki ze szpinakiem i fetą, a później jako pierożki. Pikantne z nadzieniem mięsnym i na słodko z serem i miodem. Ostatnim daniem przed deserem okazał się gulasz, kojarzony bardziej z kuchnią węgierską niż śródziemnomorską.
O potrawach znad Balatonu piszemy nie bez powodu, bowiem następne spotkanie, 16 października, będzie poświęcone właśnie kuchni węgierskiej. Zapisywać można się już od dziś u organizatorki - Katarzyny Bartoń (tel. 609629779.).
Czymże byłyby warsztaty kuchni greckiej bez deseru. Wczoraj na wety podano jogurtową piankę z migdałami w cukrze polaną miodem oraz słodki drink na bazie ouzo, tradycyjnej wódki greckiej o charakterystycznym, anyżowym smaku.
Warsztaty kuchni greckiej - zdjęcia
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?