Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kuchni greckiej [ZDJĘCIA]

Piotr Michalak
Warsztaty kuchni greckiej
Warsztaty kuchni greckiej fot. Piotr Michalak
Warsztaty kuchni greckiej przyciągnęły wczoraj miłośników śródziemnomorskich smaków do restauracji "Pieprz i sól". Pod czujnym okiem Katarzyny Bartoń i Wojciecha Grześkowiaka przygotowali serię pysznych potraw rodem z ojczyzny demokracji.

Warsztaty kuchni greckiej to druga po wakacjach odsłona kulinarnego cyklu. Tym razem królowała oliwa, kozie sery z nieśmiertelną fetą oraz miód. Te trzy składniki oraz baranina i duża liczba warzyw decydują o niepowtarzalnym charakterze potraw znad Morza Egejskiego.

Zobacz: warsztaty kuchni brazylijskiej

Uczestnicy tym razem nie przygotowali zupy, za to na stołach królowały apetyczne przystawki, jak koreczki z fetą, oliwkami, marynowanymi cebulkami i suszonymi pomidorami, podpłomyki z pastą z czerwonej fasoli i suszone pomidory zawijane w plastry greckiego żółtego sera.

Zanim na talerzach pojawiło się pierwsze z dań głównych, czyli gołąbki w kiszonych liściach winogron, na warsztatach kuchni greckiej można się było dowiedzieć kilku ciekawych rzeczy o kuchni greckiej i Grekach. Na przykład tego, że tak popularna u nas sałatka grecka na bazie sałaty lub kapusty pekińskiej to w rzeczywistości sałatka... perska. W kraju Homera nie jada się także ryby po grecku. Z ryb robi się tam np. pyszną zupę.

Zdecydowanie helleńskie jest już ciasto filo i to ono wystąpiło w roli głównej na wczorajszych warsztatach kuchni greckiej. Najpierw w formie przepysznej zapiekanki ze szpinakiem i fetą, a później jako pierożki. Pikantne z nadzieniem mięsnym i na słodko z serem i miodem. Ostatnim daniem przed deserem okazał się gulasz, kojarzony bardziej z kuchnią węgierską niż śródziemnomorską.

O potrawach znad Balatonu piszemy nie bez powodu, bowiem następne spotkanie, 16 października, będzie poświęcone właśnie kuchni węgierskiej. Zapisywać można się już od dziś u organizatorki - Katarzyny Bartoń (tel. 609629779.).

Czymże byłyby warsztaty kuchni greckiej bez deseru. Wczoraj na wety podano jogurtową piankę z migdałami w cukrze polaną miodem oraz słodki drink na bazie ouzo, tradycyjnej wódki greckiej o charakterystycznym, anyżowym smaku.

Warsztaty kuchni greckiej - zdjęcia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wrzesnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto