MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Cztery tysiące kibiców wspierało Polki w Gdyni. Znajdźcie się na zdjęciach

Cztery tysiące kibiców wspierało Polki w Gdyni. Znajdźcie się na zdjęciach

Kolejna akcja "Trzeźwość". Skontrolowano ponad 700 kierowców!

Kolejna akcja "Trzeźwość". Skontrolowano ponad 700 kierowców!

Polecamy

Mięso wycofywane ze sklepów. Wędlina została zanieczyszczona groźnymi bakteriami

Mięso wycofywane ze sklepów. Wędlina została zanieczyszczona groźnymi bakteriami

Poznaj kuluary władzy: zwiedzanie Sejmu i Senatu RP. Sprawdź terminy i zasady

Poznaj kuluary władzy: zwiedzanie Sejmu i Senatu RP. Sprawdź terminy i zasady

Nowy program dla przedszkoli i szkół: „Bajeczni adwokaci” już ruszył

Nowy program dla przedszkoli i szkół: „Bajeczni adwokaci” już ruszył