Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ten przepis na pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to prawdziwy hit. Delikatne ciasto i sycące nadzienie. Smakuje jak u babci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczne pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to pyszne danie do podania na Wigilię.
Klasyczne pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to pyszne danie do podania na Wigilię. Getty Images/repinanatoly/zdjęcie ilustracyjne
Farsz na tradycyjne pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami przypomina nadzienie do gołąbków wigilijnych. Smakosze nie przepadający za smakiem gołąbków z kiszonej kapusty mogą zrobić apetyczne pierogi z kaszą gryczaną. Zazwyczaj doprawiam farsz łyżeczką majeranku. Poznaj przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami.

W skrócie

Kuchnia polska często korzysta z kaszy gryczanej. W najprostszej formie podawana jest z omastą z masła, natką pietruszki i porcją kefiru lub maślanki. Jednak kasza gryczana jest znakomitą bazą do zrobienia pożywnych zapiekanek, pieroga biłgorajskiego, a także pierogów po lubelsku, czyli nadziewanych twarogiem z kaszą. W czasie świąt Bożego Narodzenia można spotkać kaszę gryczaną we wspomnianych już gołąbkach wigilijnych. Nawiązując do tego przepisu, proponuję zrobić pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami – prosty przepis

Liczba porcji: 30 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 140 g szklanka kaszy gryczanej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 5 g soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g suszonego majeranku.

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami?

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namoczyłam w wodzie przez 30 minut, a następnie ugotowałam do miękkości.
  2. W czasie namaczania grzybów ugotowałam kaszę gryczaną na sypko i odstawiłam do wystudzenia.
  3. Odcedzone grzyby wymieszałam z kaszą gryczaną, solą i czarnym pieprzem.
  4. Cebulę i ząbki czosnku obrałam i posiekałam w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i podsmażyłam cebulę. Dodałam majeranek wraz z czosnkiem. Smażyłam do momentu, aż cebula się zarumieni.
  6. Wystudzoną cebulę z czosnkiem dodałam do kaszy gryczanej z grzybami.
  7. Farsz zmiksowałam blenderem na gładką masę i odstawiłam na bok.
  8. Z mąki pszennej, wody, oleju i szczypty soli zagniotłam ciasto pierogowe. Odstawiłam na 30 minut do rozwinięcia się glutenu.
  9. Na obsypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie rozwałkowałam ciasto, wykrawałam kółka i nadziewałam farszem z kaszy gryczanej i grzybów.
  10. Ważne, aby dokładnie ścisnąć brzegi. Dzięki temu farsz nie wypadnie w trakcie gotowania.
  11. Zlepione pierogi kładłam na tacce i desce do krojenia obsypanej mąką.
  12. W dużym garnku zagotowałam 3 l wody. Posoliłam 1 łyżką soli.
  13. Następnie wrzucałam tyle pierogów do garnka, aby mogły swobodnie pływać. Gotowałam je przez 5 minut, aż wypłyną na wierzch.
  14. Ugotowane pierogi rozkładałam na tacce wysmarowanej olejem.
  15. Gotowe pierogi można przed podaniem obsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ten przepis na pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to prawdziwy hit. Delikatne ciasto i sycące nadzienie. Smakuje jak u babci - Strona Kuchni

Wróć na wrzesnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto