MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Głąb oraz liście kalafiora zazwyczaj są wyrzucane do kosza....
fot. matthiasboeckel/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście kalafiora

Głąb oraz liście kalafiora zazwyczaj są wyrzucane do kosza. Jest to błąd, ponieważ stanowią źródło błonnika pokarmowego, witaminy A oraz C, wapnia, potasu i selenu. Dodatkowo znajdziemy tam również kwas foliowy, który jest niezbędny szczególnie dla kobiet starających się o dziecko, oraz ciężarnych, ponieważ jego niedobór może powodować wady cewy nerwowej u dziecka, w tym rozszczep kręgosłupa oraz bezmózgowie.

Z liści kalafiora można przygotować zupę lub chipsy, a nawet je ukisić. Chcąc uzyskać zdrową i chrupiącą przekąskę, należy skropić umyte i wysuszone liście olejem, oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. Celsjusza.

Jak przygotować pastę kanapkową z liści kalafiora? Dokładnie umyj i ugotuj liście, a następnie odcedź i zmiksuj, dodając pół awokado, sól, pieprz i odrobinę natki pietruszki.

Zobacz również

Wernisaż “Niewydane dyplomy” o studentach, którzy zginęli na Ukrainie [ZDJĘCIA]

Wernisaż “Niewydane dyplomy” o studentach, którzy zginęli na Ukrainie [ZDJĘCIA]

Protest studentów. Wieczorny komunikat UJ: wstrzymano się ze sprzedażą "Kamionki"

Protest studentów. Wieczorny komunikat UJ: wstrzymano się ze sprzedażą "Kamionki"

Polecamy

Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

HIT DNIA
Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Latarnik Wyborczy – aplikacja, którą warto poznać przed wyborami

Latarnik Wyborczy – aplikacja, którą warto poznać przed wyborami