Sezon na śliwki we Wrześni.
Przepis na ciasto drożdżowe
400g mąki pszennej
60g cukru
2 jajka
25g świeżych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g masła
szczypta soli
300g żółtych mirabelek
Krem orzechowo-waniliowy
85g masła
50g cukru
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
1 cukier wanilinowy Appetita lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasto
Do miseczki wlewamy kilka łyżek ciepłego mleka, dosypujemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy, aby zaczyn podrósł.
W tym czasie rozpuszczamy masło. Jajka ubijamy z cukrem.
Zobacz więcej przepisów Katarzyny Bartoń
Do mąki wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, ubite jajka i wyrabiamy robotem na pierwszej prędkości ciasto. Dolewamy mleko i cały czas wyrabiamy. Następnie stopniowo dolewamy masło i wyrabiamy ciasto na drugiej prędkości. Kiedy ciasto jest gładkie i przestaje błyszczeć, przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Sezon na śliwki we Wrześni - przepis na ciasto
W tym czasie myjemy śliwki, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Przygotowujemy krem - wkładamy masło do miski, dosypujemy cukier, cukier wanilinowy lub dolewamy ekstrakt waniliowy i miksujemy na krem. Następnie dosypujemy mielone orzechy laskowe i chwilę jeszcze miksujemy. Przekładamy krem do szprycy. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na stolnicę i zagniatamy. Rozwałkowujemy na wielkość blachy – moja miała 36x26. Przekładamy ciasto na blachę. Przykrywamy ręcznikiem i czekamy aż wyrośnie – około 20 minut. Następnie robimy w cieście dołki, napełniamy je kremem i układamy na nim połówki mirabelek – skórką do dołu.
Znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 35 minut w 200 stopniach. Czekamy na przepisy od was!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?