Rogale marcińskie w ZSTiO. Wolontariusze z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących wpadli na świetny pomysł. Z okazji zbliżającego się dnia św. Marcina przygotowali 140 rogali z makiem. Za pieniądze uzyskane ze sprzedaży słodkich smakołyków młodzież kupi podarki świąteczne dla mieszkańców Domu Samotnej Matki w Zielińcu.
Ciastka wypiekała Daria Nowaczyk i Karolina Krotofil z kl. I technikum żywienia i usług gastronomicznych, Izabela Kamrowska z kl. I technikum weterynaryjnego, Dawid Fiałkowski z kl. I technikum weterynaryjnego i Tomek Kaźmierczak z kl. IV technik obsługi turystycznej. Akcję zorganizowano po opieką Urszuli Wierzbowskiej i Bożeny Dopierały.
Rogale marcińskie w ZSTiO
Za szkolną stroną internetową podajemy przepis na ciasto zaproponowany przez Karolinę Krotofil. Powinno wyjść około 70 rogali:
- 2,5 szklanki mleka
- 1 kostka margaryny
- 2,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 10 dkg drożdży
- 1,5 kg mąki
- 4 jaja i dodatkowo 3 żółtka
- 1,4 szklanki oleju
- 2 torebki cukru waniliowego
Mąkę, margarynę, sól i cukier rozpuścić. Ostudzić. Dodać drożdże, jaja i mąkę (część). Wymieszać. Dodać olej, mąkę (drugą część) i "ubijać" (mieszać drewnianą łyżką), tak by powstały w cieście pęcherzyki powietrza. Odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyrobić rękami (z niewielkim dodatkiem mąki). Rozwałkować. Wykroić trójkąty. Formować rogale. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Rogale marcińskie w ZSTiO - zobacz zdjęcia.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?