Sernik gotowany jest łatwy w przygotowaniu i smaczny
Tekst nagłówka spisu:
Sernik gotowany
Ciasto na spód
- 2 jaja,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- proszek do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym całym jaju. Do pulchnej masy dodajemy mąkę z proszkiem, dalej ucierając. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możemy dodać trochę mleka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut.
Masa serowa
- 1 kostka margaryny "Palma",
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 1 kilogram sera,
- 3 całe jaja,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 budyń,
- 1 zapach do ciasta, rodzynki
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy ser (najlepszy jest gotowy do serników), ucieramy razem dodając po jednym całym jajku. W mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do masy serowej. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając. Rodzynki płuczemy w zimnej wodzie, parzymy wrzątkiem, odsączamy i łączymy z masą.
Gorący ser wykładamy na upieczony spód, zdobimy polewą i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Polecam także
Rożki piwne do niedzielnej kawy
Ciasteczka nie tylko do popołudniowej kawy
Masz już kawę? To zrób sobie ciasto z makiem
Makowiec na wyjątkowe okazje
Chlebek bakaliowy - smaczny i zdrowy
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?