W skrócie
Klasyczna tarta ze szparagami pochodzi z kuchni włoskiej. Można także spotkać jej odmianę we Francji pod nazwą quiche. Kluczowe jest zrobienie wytrawnego ciasta kruchego i doprawienie szparagów. Warto wiedzieć, że warzywa nie potrzebują specjalnej obróbki termicznej, ale warto je przyprawić gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jako nadzienie służy kremowy sos ze śmietanki.
Tarta ze szparagami – przepis na danie z fetą
Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 300 g wytrawnego ciasta kruchego
Zobacz podstawowy przepis w poniższym artykule, pomijając cukier i dodając szczyptę soli:
Nadzienie:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 300 ml śmietanki kremówki 30%,
- 100 ml mleka 3,2%,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 żółtka,
- 40 g sera długo dojrzewającego,
- 50 g fety,
- 3 g świeżo otartej gałki muszkatołowej,
- 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić tartę ze szparagami?
Przygotowanie:
- Schłodzone ciasto kruche trzeba cienko rozwałkować i ułożyć w ceramicznej lub metalowej formie do tarty.
- Na wierzchu należy ułożyć papier do pieczenia, wysypać groch lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza na 10 minut.
- Następnie należy zdjąć papier do pieczenia razem z obciążeniem i piec jeszcze 5 minut.
- W trakcie podpiekania spodu należy przygotować nadzienie ze szparagami.
- W misce należy wymieszać śmietankę, mleko, żółtka i doprawić pieprzem razem z otartą gałką muszkatołową.
- Do masy należy dodać starty ser i posiekany czosnek.
- Na podpieczonym spodzie należy ułożyć pokrojone szparagi.
- Następnie należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150° Celsjusza.
- Na szparagi należy wylać przygotowany płyn śmietanowo-jajeczny oraz rozsypać równomiernie rozkruszoną fetę.
- Tarta ze szparagami i fetą jest gotowa po 25-30 minutach zapiekania.
Sposoby podania tarty szparagowej
Najlepsza tarta szparagowa to taka, która jest dopasowana do indywidualnych upodobań kulinarnych. Dlatego zachęcamy do eksperymentowania ze składnikami i nieoczywistym łączeniem produktów. Można wybierać między tartą ze szparagami z dodatkiem szynki parmeńskiej, dodać kilka kawałków boczku albo łososia. W sezonie letnim świetnie sprawdza się tarta ze szparagami i cukinią. Gotową tartę ze szparagami można posypać uprażonymi nasionami słonecznika, płatkami migdałowymi albo orzechami laskowymi.
Zioła do tarty
Przed podaniem tartę ze szparagami można ozdobić posiekaną natką pietruszki, posiekać i ułożyć na wierzchu szczypiorek albo sięgnąć po listki świeżej bazylii. Smak tarty ze szparagami podkreśla także tymianek dodany do śmietanki. Gotową tartę ze szparagami warto też podawać z sałatką ze szpinaku i rukoli.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Zasady głosowania w wyborach europejskich 9 czerwca
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?