MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego,...
fot. Jacqueline Howell/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Szpinak

Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, a porcja 100 g obfituje w 193 mcg witaminy B9. Liście tej rośliny zawierają luteinę i zeaksantynę, czyli związki wspierające pracę narządu wzroku. Dzięki filtrowaniu promieni UV zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka i tzw. kurzej ślepoty.

Szpinak jest również źródłem edyksteronu, który jako związek anaboliczny działa podobnie do testosteronu – dlatego mężczyźni, chcąc zwiększyć siłę i masę mięśniową, często w swojej diecie mają znaczne ilości szpinaku. Dodatkowo ten produkt obniża poziom glukozy we krwi i uwrażliwia komórki na działanie insuliny.

Zobacz również

Krychowiak zmieni klub? Nie wyklucza powrotu do Polski

Krychowiak zmieni klub? Nie wyklucza powrotu do Polski

Koncert o kardynale Wyszyńskim na radomskim Idalinie. Gwiazdą Jerzy Zelnik [ZDJĘCIA]

Koncert o kardynale Wyszyńskim na radomskim Idalinie. Gwiazdą Jerzy Zelnik [ZDJĘCIA]

Polecamy

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!

Kontrola zabawek przed Dniem Dziecka. 1/3 miała nieprawidłowości

Kontrola zabawek przed Dniem Dziecka. 1/3 miała nieprawidłowości

Nie zawsze 10%! Ile zostawiać napiwku? Taką kwotą wymienia ekspertka od etykiety

Nie zawsze 10%! Ile zostawiać napiwku? Taką kwotą wymienia ekspertka od etykiety