Kobieta Przedsiębiorcza 2013: Katarzyna Bartoń.
Skąd wzięła się pani pasja do gotowania?
Już od szkoły podstawowej chciałam być kucharzem - taki miałam plan w ósmej klasie. Zostałam nauczycielem, ale okrężną drogą rozwijam się też jako kucharz.
Dlaczego zdecydowała się pani organizować warsztaty kulinarne?
Z czasem dorobiłam się kilku przepisów autorskich, które wydano w publikacjach. Pomyślałam, że fajnie byłoby zaproponować mieszkańcom warsztaty, bo wiem, że ludzie lubią gotować, interesują się tym. Miło jest też inaczej spędzić czas i odpocząć w środku tygodnia.
Kobieta Przedsiębiorcza 2013: Katarzyna Bartoń - wyślij SMS pod nr 72355 o treści SUPER.65
Czy ludzie wykorzystują przepisy, których uczą się na warsztatach?
Tak, korzystają z nich. Staram się, żeby można je było powtórzyć w domu, zmodyfikować według własnych upodobań. Zwracam uwagę, by potrawy można były w miarę szybko wykonać. Tłumaczenie, że nie mamy czasu ugotować obiad nie jest argumentem. Można to zrobić w 30 minut.
Prowadzi pani nowy projekt kulinarny we współpracy z LGD Z Nami Warto. Czego on dotyczy?
Są to warsztaty dotyczące kuchni wielkopolskiej. Nie biorę się za karkołomne zadanie, by uczyć panie, które sto razy lepiej ode mnie gotują tradycyjne dania. Proponuję za to kuchnię wielkopolską w nowej odsłonie, pokazuję że kaczka nie musi się piec dwie godziny, można ją zrobić równie dobrze w dwadzieścia minut i rewelacyjnie smakuje, o czym panie przekonały się i ostatnio to potwierdziły.
Jak panie gotujące tradycyjnie przyjmują tę nowatorską kuchnię?
Są bardzo zadowolone, ale też zaskoczone, że można coś zrobić na skróty. Zaskakują je niektóre zestawienia smaków, ale nie było szoku, raczej z ciekawością podchodzą do moich propozycji. Podobało mi się, że panie były zaangażowane i na zajęciach panowała miła atmosfera. Na początku byłam przerażona tymi zajęciami, bo nie mogę się równać z osobami, które gotują tradycyjnie na co dzień i prowadzą gospodarstwo.
Czy oprócz prowadzenia warsztatów coś jeszcze pani planuje?
Ostatnio dostałam propozycję prowadzenia warsztatów w Środzie Wielkopolskiej. Nie wiem, kiedy ja to wszystko zrobię! Mam propozycję gotowania wyjazdowego z profesjonalnymi kucharzami. Trochę się tego boję, bo mam świadomość, że nie jestem wykształconym kucharzem, a samoukiem, z drugiej strony bardzo mnie to ciekawi.
To może być inspirujące doświadczenie
Zwłaszcza, że jedna z propozycji dotyczy kuchni molekularnej, która jest bardzo skomplikowana. To już wręcz osobna dziedzina nauki. Trzeba dokładnie wiedzieć, jakie składniki połączyć, by potrawa się udała.
Kobieta Przedsiębiorcza 2013: Katarzyna Bartoń - zobacz zdjęcia.
WYNIKI GŁOSOWANIA W WOJEWÓDZTWIE:
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody