MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
O ile zwykłe masło nie jest polecanym tłuszczem do smażenia,...
fot. espies/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Masło klarowane (ghee)

O ile zwykłe masło nie jest polecanym tłuszczem do smażenia, ponieważ zawiera cząsteczki białek i cukrów, które palą się w stosunkowo niskiej temperaturze, oczyszczone z nich masło klarowane można bez obaw podgrzewać. Nazywane też ghee (choć tak naprawdę ghee jest poddane dłuższemu gotowaniu i ma orzechowy smak) w ponad 60 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystniejsze dla organizmu niż tłuszcze pochodzące z mięsa.

Masło klarowane wytrzymuje temperaturę do 232 stopni Celsjusza, przez co nie ma ograniczeń co do jego stosowania w kuchni. Jego zaletą jest też przyjemny aromat masła, dzięki któremu z powodzeniem zastąpi klasyczny tłuszcz mleczny w kostce – zwłaszcza w tradycyjnie zawierających je daniach.

Zobacz również

Kto kupi prezydenckiego lexusa? Chętnych brak, nowa cena zaskakuje

Kto kupi prezydenckiego lexusa? Chętnych brak, nowa cena zaskakuje

Obchody Międzynarodowego Dnia Pielęgniarki i Położnej w Rzeszowie

Obchody Międzynarodowego Dnia Pielęgniarki i Położnej w Rzeszowie

Polecamy

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać

Biżuteria i weekend w SPA dla nauczyciela? W sieci zawrzało

Biżuteria i weekend w SPA dla nauczyciela? W sieci zawrzało