Ciasto z orzechami
Składniki:
4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
1 i 1/2 kostki margaryny,
6 żółtek,
1 mały proszek do pieczenia.
Do przełożenia:
6 białek,
1 szklanka cukru,
1 słoik dżemu w ulubionym smaku lub powideł,
20 dkg łuskanych i posiekanych orzechów włoskich,
1 opakowanie kremu karpatkowego,
100 g wódki,
Polewa:
1 gorzka czekolada
Wykonanie:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na makaron. Jeśli będzie zbyt gęste dolewamy trochę mleka. Dzielimy na połowę i wykładamy do dwóch równych prostokątnych blach do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy powidła lub dżem.
- Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Wykładamy równo na obydwie blachy ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 - 40 minut.
- Krem karpatkowy wykonujemy według przepisu podanego na opakowanie, wlewamy alkohol, nie jest to konieczne. lecz dla podniesienia smaku możemy krem wzbogacić o wódkę.
Na upieczone pierwsze ciasto po ostygnięciu, nakładamy krem. Przykrywamy drugim plackiem odwracając go uprzednio warstwą orzechową do dołu. Polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy orzechami.
Smacznego.
Polub nas na fb
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?