Konkurs ma na celu propagowanie zdrowego sposobu odżywiania się poprzez zastosowanie w codziennej diecie zdrowych polskich pieczarek, przygotowanych na wiele sposobów. Zadanie konkursowe polegało na nakręceniu pięciominutowego filmu z przygotowaniem dania z pieczarką.
Do konkursu przystąpiły uczennice Paulina Myszk i Natalia Sikora z klasy IV, kształcące się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
- W scenerii kaszubskiego lasu i jeziora uczennice przygotowały ziemniaczane farszynki z farszem pieczarkowym, które podały z aromatycznym sosem szpinakowym. Swoje gastronomiczne poczynania utrwaliły na filmie - opowiada Grzegorz Miotk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Powiatowym Zespole Szkół w Sierakowicach.
O konkursie przeczytasz tutaj.
Decyzją jurorów konkursu to właśnie projekt filmowy uczennic z Sierakowic został wyróżniony i zajął trzecie miejsce w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma moc".
Uroczyste wręczenie nagród miało miejsce jeszcze przed świętami, podczas warsztatów z udziałem mistrza kulinarnego Grzegorza Łapanowskiego w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Wszystkie cztery zwycięskie drużyny otrzymały atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Trwa okres lęgowy bocianów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?