18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia portugalska [ZDJĘCIA]

Piotr Michalak
Kuchnia portugalska - warsztaty w restauracji Sól i Pieprz.
Kuchnia portugalska - warsztaty w restauracji Sól i Pieprz. fot. Piotr Michalak
Kuchnia portugalska była tematem wczorajszych warsztatów kulinarnych Katarzyny Bartoń i Wojciecha Grześkowiaka. W restauracji Sól i Pieprz miłośnicy dobrego jedzenia przygotowywali dania w akompaniamencie nastrojowego fado.

Kuchnia portugalska jest w Polsce mało znana, a niesłusznie. Ten mały kraj ma bowiem bogate i różnorodne tradycje kulinarne. Wiele jest wpływów arabskich, szczególnie w regionie Algarve, ale nie bez znaczenia są wpływy z kolonialnej przeszłości tego dziś niewielkiego kraju na południu Europy.

Zobacz: Warsztaty kuchni węgierskiej

Polakom kuchnia portugalska kojarzy się przede wszystkim z rybami. I nic w tym dziwnego, bowiem ryb w tym atlantyckim kraju zjada się ogromne ilości, przede wszystkim dorsza, który jako ryba solona i suszona pod nazwą bacalhau stał się narodową potrawą Portugalii. Równie popularne co dorsz są sardynki i sola.

Organizatorzy wczorajszych warsztatów kuchni portugalskiej postawili na oryginalność. Nie było zatem ani dorsza, ani sardynek, ani soli. Jako danie główne wystąpił bowiem wędrujący kurczak. To nadzwyczaj popularne w Portugalii danie przywędrowało aż z... Chin.

Ale droga jego na lizbońskie stoły nie była ani łatwa, ani oczywista. Portugalczycy bowiem przywieźli go nie z jednej ze swoich licznych wypraw odkrywczych, ale kurczak ten zawędrował najpierw do Afryki, gdzie tubylcy wzbogacili go o elementy swojej kuchni, np. przepyszny sos kokosowy, a dopiero później zaadaptowała go kuchnia portugalska, dodając orientalnych przypraw rodem z Indii.

Równie oryginalny smak nadała kuchnia portugalska banalnym zdało by się buraczkom. Kardamon, cynamon i cytryna w połączeniu z fetą uczyniły cuda. Przyrządzone w ten sposób buraczki, podane razem z wędrującym kurczakiem i smażonymi ziemniaczkami udowodniły, że kuchnia portugalska nie jest nudna.

Warto było poczekać na deser. Chłodzone ananasy, posypane skórką limonki i polane aromatycznym sosem na bazie skarmelizowanego brązowego cukru stanowiły ukoronowanie środowego spotkania z kuchnią portugalską.

Kuchnia portugalska - zdjęcia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wrzesnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto