Warsztaty pieczenia chleba to ostatnio dosyć popularna forma wspólnego gotowania, bowiem obserwujemy powrót do tradycji domowego przygotowywania pachnących bochenków. Katarzyna Bartoń i Wojciech Grześkowiak jak zwykle zapewnili ciekawe, rzadko spotykane przepisy.
Zobacz: Warsztaty kuchni rosyjskiej
Wczoraj wieczorem upieczono kilka rodzajów chleba. Był kminkowy, orkiszowy, razowy ze śliwką, pszenny z pieprzem i figami, żytni z orzechami laskowymi, owsiany i bułeczki z masą czosnkową. Nie zabrakło oczywiście pysznych past do smarowania, choć znaleźli się i tacy, którzy smakowali gorące jeszcze kromki posmarowane jedynie oliwą. Podczas degustacji uczestnicy poznali kilka tajników domowego wypieku chleba. Dowiedzieli się m.in. jak postępować z żywym zakwasem, dlaczego nie wolno gorącego bochenka kłaść na podłożu stykającym sie ze spodem na całej powierzchni i wielu innych.
- Pieczenie chleba w domu jest łatwe, pod warunkiem, że ma się dużo czasu - mówi Katarzyna Bartoń - jeśli będzie chciało się przyśpieszyć proces, zakalec murowany.
Niezwykłego klimatu warsztatom pieczenia chleba nadały piwniczne wnętrza Winiarni WeWe. Wczoraj po raz pierwszy restauracja otworzyła swe podwoje dla amatorów wspólnego gotowania. Miejmy nadzieję, że to początek długiej współpracy.
Warsztaty pieczenia chleba - zdjęcia
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?