Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kulinarne we Wrześni [ZDJĘCIA]

Piotr Michalak
Warsztaty kulinarne we Wrześni
Warsztaty kulinarne we Wrześni fot. Piotr Michalak
Wczorajsze warsztaty kulinarne we Wrześni miały rodzinny charakter. A to za sprawą zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. W restauracji Pieprz i Sól po raz pierwszy zapachniało wigilijną kolacją.

Środowe warsztaty kulinarne we Wrześni miały niecodzienny przebieg. Organizatorzy nie zabrali uczestników w podróż do odległych zakątków świata, ale zafundowali im sentymentalną wyprawę do krainy dziecięcych wspomnień. W restauracji _Pieprz i Sól _przygotowywano bowiem potrawy wigilijne i świąteczne.

Kuchnia portugalska

Warsztaty kulinarne we Wrześni - tradycja i nowoczesność

Warsztaty kulinarne we Wrześni zaczęły się od pokazu Wojciecha Grześkowiaka. Mistrz kuchni luzował kaczkę, czyli pozbawiał ją kości. Widzowie ze zdumieniem obserwowali szybkość i wprawę w tej niełatwej przecież sztuce. Dalej ptakiem zajęli się już uczestnicy - przygotowali pyszne nadzienie i upiekli ją na chrupko.

Zebrani na wczorajszych warsztatach kulinarnych we Wrześni tryskali humorem. Panu Wojciechowi luzowania kaczki pozazdrościły dwie z uczestniczek, które... perfekcyjnie skrępowały karpia. Nadziane grzybami, ziołami i grzankami ryby również powędrowały do piekarnika.

Warsztaty kulinarne we Wrześni - niezwykłe desery

Największa jednak atrakcja czekała na dzieci i młodzież. Pod czujnym okiem organizatorów, przy specjalnym stoliku powstawały najprawdziwsze czekoladowe pralinki - niewątpliwie kulinarny przebój środowego wieczoru.

Oprócz dań tradycyjnych, które podawane są na święta w niemal każdym polskim domu (rewelacyjne śledziki w trzech odsłonach - słodkiej, pikantnej i ziołowej) na warsztatach kulinarnych pojawiły się także przepisy autorskie organizatorów. Te potrawy-niespodzianki również przypadły uczestnikom warsztatów kulinarnych do gustu i kto wie, może pojawią się w tym roku na świątecznych stołach. Jednym z takich dań był krem z buraków i malin, który zastąpił tradycyjny barszcz.

Warsztaty kulinarne we Wrześni były okazją do zaprezentowania jeszcze dwóch autorskich dań - galaretki z czerwonego wina z korzennymi przyprawami i pomarańczami oraz wykwintnego pasztetu w galaretce z owocu granatu, który wykonał Tomasz Kukulski.

Warsztaty kulinarne we Wrześni - zdjęcia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wrzesnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto