Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kulinarne we Wrześni - kuchnia karaibska [ZDJĘCIA]

Piotr Michalak
Warsztaty kulinarne we Wrześni
Warsztaty kulinarne we Wrześni fot. Piotr Michalak
Warsztaty kulinarne we Wrześni wróciły po kilkumiesięcznej przerwie na mapę wrzesińskich wydarzeń. Tym razem organizatorka, znana blogerka kulinarna, Katarzyna Bartoń zaproponowała spotkanie ze smakami kuchni karaibskiej.

Warsztaty kulinarne we Wrześni mają już swoją tradycję. We wtorkowy wieczór w Winiarni WeWe spotkało się grono wielbicieli dobrej kuchni, by pod okiem Katarzyny Bartoń gotować potrawy kuchni karaibskiej.

Zobacz: Nowoczesna kuchnia wielkanocna

- Długo myślałam, jaką kuchnię zaproponować w środku zimy, gdy w zasadzie nie ma nic sezonowego - mówi Katarzyna Bartoń - gdyby chcieć wykorzystać to, co mamy, to dałoby się zrobić niewiele więcej niż fasolówkę na boczku. Dlatego postanowiłam wykorzystać fakt, że teraz w sklepach najsmaczniejsze są owoce tropikalne i zaprosić uczestników do ugotowania potraw karaibskich - dodaje organizatorka.

Warsztaty kulinarne we Wrześni

O tym, że kuchnia z Karaibów zdominowana jest przez smak kokosa nie trzeba nawet pisać. Widoczki z palmami należą wszak do pocztówkowego standardu z tej części świata. Dużym zaskoczeniem był jednak dla mnie fakt, że ulubioną przyprawą Jamajczyków, czy mieszkańców Barbados jest... tymianek. Wynika to zapewne z faktu, że wpływy europejskie są na wyspach bardzo silne.

Warsztaty kulinarne we Wrześni poświęcone kuchni tropikalnych atlantyckich wysp pokazały, że na Karaibach gotuje się zdrowiej niż w krajach basenu Morza Śródziemnego. Przy podobnym charakterze potraw używa się tam znacznie mniej soli, nie tracąc przy tym nic z bogactwa smaków.

Najlepszym dowodem na to był przebój wczorajszego spotkania - polędwica w kawie, która została przygotowana bez soli, a niepowtarzalny smak to nie tylko wynik przypraw, ale i sosu - ananasowy chutney idealnie komponował się z soczystym mięsem.

Nie inaczej było w przypadku łososia - ulubionej ryby Polaków - chłodna ryba podana z gorącym sosem z mango może zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Jeśli dodamy do tego delikatną zupę szpinakową, wegetariańskie chili i słodki deser na bazie pszennych bułek i kokosowego mleka, otrzymamy pełny obraz wtorkowych warsztatów kulinarnych we Wrześni.

Warsztaty kulinarne we Wrześni - kuchnia karaibska. Zdjęcia

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wrzesnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto