Warsztaty kuchni rosyjskiej [ZDJĘCIA]

Warsztaty kuchni rosyjskiej w restauracji Pieprz i Sól rozpoczęły nowy rok kulinarny. Katarzyna Bartoń, Wojciech Grześkowiak i Tomasz Kukulski zabrali nas w podróż po smakach imperium, z lekka zahaczając o Ukrainę.

Warsztaty kuchni rosyjskiej. W Polsce narosło mnóstwo nieporozumień i stereotypów o Rosji i Rosjanach, kuchni przy tym nie wyłączając. Dlatego ciekaw byłem wczorajszych warsztatów. Szczególnie, że spędziłem sporo czasu u naszych wschodnich sąsiadów mieszkając tam i pracując.

Warsztaty wigilijne

Warsztaty kuchni rosyjskiej

Autorzy wczorajszych warsztatów kuchni rosyjskiej postawili na wariant europejski. Rozpoczęło się wszystko od blinów z kawiorem, absolutnego standardu w myśleniu o kuchni naszych sąsiadów. Ta szczególna odmiana naleśników jest chętnie jedzona na terenie całego imperium carów. Zarówna na słodko, jak i na słono. Bliny z kawiorem jednak je się dziś przeważnie tylko raz w roku, podczas Maslenicy, czyli tygodniowego święta znanego u nas jako zapusty. Jednym słowem na koniec karnawału.

Jeśli kuchnia rosyjska, to nie mogło zabraknąć pierożków. W środowy wieczór były reprezentowane przez bardzo szczególny ich rodzaj, mianowicie cepeliny, znane u nas z litewskiej odmiany zwanej kartaczami. Ziemniaczane ciasto nadziewane mięsem, polane roztopioną słoniną ze skwarkami potrafi podbić każde podniebienie.

Jeśli zaś chodzi o pierożki to warto wiedzieć, że w Rosji nieznane są tak popularne u nas pierogi ruskie. W ogóle tego, co my nazywamy pierogami w Rosji się nie jada. Jest podobna potrawa - pielmieni, z tym, że zawsze nadziewa się je mięsem z rozmaitymi dodatkami. Jeśli zamówimy pielmieni z kapustą i grzybami, to pamiętajmy, że grzyby i kapusta są jedynie dodatkiem do mięsa.

Rosyjskie pierożki to spore dość ciasteczka (wielkości naszych drożdżówek) nadziewane ziemniakami, mięsem, serem, kapustą, owocami itp. Oczywiście wschodnie gospodynie pieką też pieroga, ogromnego, stanowiącego samodzielne danie dla kilkuosobowej rodziny.

Daniem głównym podczas warsztatów kuchni rosyjskiej był rosyjski kociołek, czyli lokalna wariacja na temat gulaszu. Poprzedzała go najbardziej znana chyba zupa rybna świata - ucha. Nie mogło oczywiście zabraknąć sałatki. Rosjanie kochają się w sałatkach. Podczas mojej bytności w kraju Puszkina spróbowałem dziesiątek ich rodzajów i odmian, a wszystkie pyszne. Nie inaczej było wczoraj.

Warsztaty kuchni rosyjskiej zakończyły się jak zwykle słodkim deserem. Tym razem były to pochodzące z Ukrainy serniczki. Od naszego sernika różnią się tym, że są to małe smażone ciasteczka podawane z konfiturami.

Warsztaty kuchni rosyjskiej - zdjęcia

Piotr Michalak

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3