Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kuchni brazylijskiej [ZDJĘCIA]

Piotr Michalak
Warsztaty kuchni brazylijskiej w restauracji Sól i Pieprz
Warsztaty kuchni brazylijskiej w restauracji Sól i Pieprz fot. Piotr Michalak
Warsztaty kuchni brazylijskiej zapoczątkowały nowy sezon kulinarnych spotkań Katarzyny Bartoń i Wojciecha Grześkowiaka. Uczestnicy przygotowywali tradycyjne dania Brazylii, ze słynnym gulaszem ze świńskich uszów i ozorów na czele.

Warsztaty kuchni brazylijskiej odbyły się na piętrze restauracji Pieprz i Sól we Wrześni. Późnym popołudniem, 11 września, spotkali się miłośnicy wspólnego gotowania, aby po raz pierwszy po wakacjach delektować się smakiem samodzielnie przygotowanych, egzotycznych potraw.

Warsztaty kuchni afrykańskiej

Warsztaty kuchni brazylijskiej

Brazylia to nie tylko samba i słoneczne plaże. To także oryginalna kuchnia, w której mieszają się wpływy wielu kultur, co czyni jej smak wyjątkowym. Podstawa pochodzi oczywiście od Indian, pierwotnych mieszkańców kontynentu, ale bardzo duży wpływ na to, co dziś jada się w fawelach i na salonach mieli także kolonizatorzy, czyli Portugalczycy i ich niewolnicy z Czarnej Afryki.

Swoje trzy grosze dorzucali później przybysze z całego świata, w tym także z Polski, czy z Japonii. Stąd w Brazylii nikogo nie dziwi sushi z miejscowymi składnikami i przyprawami. A są to przede wszystkim ziarna kakaowca, czarna fasola i składniki uzyskiwane z palmy kokosowej.

Na warsztatach kuchni brazylijskiej nie mogło zabraknąć opowieści o najważniejszych elementach dla niej charakterystycznych. Brazylia to ogromny kraj, stąd w kuchni brazylijskiej wyróżnia się pięć regionów, w których królują inne potrawy. Na północy jada się więcej mięs, przede wszystkim wołowiny, na północnym-wschodzie najwyraźniej za to odczujemy wpływy afrykańskie. Zwolennicy lżejszych potraw powinni wybrać się na zachód kraju, tam bowiem serwuje się przede wszystkim owoce tropikalne i podawane z maniokiem lub ryżem owoce morza. W całym kraju popularna jest czarna fasola.

Uczestnicy warsztatów kuchni brazylijskiej nauczyli się gotować tradycyjne potrawy, jak zupa kokosowa, rozmaite gulasze, ze znanym na całym świecie gulaszem woźnicy (arroz carretero), czy wieloskładnikową feijoadą - pierwotnie potrawą niewolników, gotowaną z odpadów, jak uszy, czy ozory świńskie, dziś narodową potrawą Brazylii, podawaną w najwykwintniejszych restauracjach kraju.

Na deser warsztatów kuchni brazylijskiej podano delikatny mus z limonki oraz drink caipirinha, przygotowany na bazie oryginalnego rumu z trzciny cukrowej.

Warsztaty kuchni brazylijskiej - zobaczcie zdjęcia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wrzesnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto