McDonald's we Wrześni otwarty. W sobotni poranek na kwadrans przed dziewiątą przed nową restauracją ustawiła się kolejka zaciekawionych mieszkańców. Symboliczną wstęgę przeciął licencjobiorca McDonald's Polska Piotr Krajewski. Burmistrz Wrześni Tomasz Kałużny dostał w prezencie od firmy ozdobną szpatulę do hamburgerów.
McDonlad's we Wrześni to 318 lokal amerykańskiej sieci w Polsce. - Rocznie otwieramy 20-30 restauracji, przede wszystkim w średnich i małych miastach - mówi PR manager Dominik Szulowski. - W mniejszych ośrodkach nie tworzymy sieci, zwykle powstaje jeden przestronny lokal z parkingiem, który będzie obsługiwał mieszkańców i osoby przejeżdżające przez miasto.
Taka właśnie restauracja powstała we Wrześni. Kupimy tu nie tylko popularne hamburgery, frytki i colę, można również skorzystać ze strefy kawiarnianej McCafe i ogródka. Dla kierowców przygotowano linię McDrive, a dla najmłodszych zjeżdżalnię. Obsługa klientów odbywa się w systemie numerkowym. Przy kasie składamy zamówienie, płacimy, dostajemy numerek i czekamy na swoje jedzenie. W menu nowością są kanapki McRoyal z dodatkową porcją wołowiny lub bekonu oraz linia deserów wiśniowych.
McDonald's we Wrześni
Nowym lokalem najbardziej zainteresowana jest młodzież i dzieci. - Czekaliśmy z kolegami na McDonalda już od kilku lat - mówi uczeń jednej z wrzesińskich szkół Grzegorz Lasecki. - Jedzenie tu jest smaczne i tanie.
Mniejszy entuzjazm okazują dorośli. - Przede wszystkim cieszą się moje dzieci. Ja wiem, że czekają mnie większe wydatki. Do tej pory odwiedzaliśmy McDonalda tylko podczas wizyt w Poznaniu - uśmiecha się Tadeusz Dolata.
W dniu otwarcia goście dostali kupony rabatowe, a dzieci balony i kolorowe książki do nauki czytania w ramach akcji edukacyjnej "Czytam sobie".
Lokal jest prowadzony na zasadzie franchisingu - przez niezależną firmę, która podpisała długoletnią umowę z McDonald's. Zatrudnia ona 55 osób - większość z Wrześni i okolic.
Przedstawiciele McDonald's pokazali dziennikarzom zaplecze z wielkimi zamrażarkami i specjalistycznym sprzętem do przygotowywania posiłków. Przekonywali, że restauracje przestrzegają rygorystycznych norm higienicznych, a półprodukty m.in. hamburgery, bułki, ziemniaki pochodzą od polskich producentów. Świeżość utrzymuje się dzięki głębokiemu mrożeniu, a nie konserwantom.
McDonald's we Wrześni - zdjęcia
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?