- IKEA rozszerza ogłoszoną wcześniej akcję wycofania czekolad o sześć kolejnych produktów, których nie powinny spożywać osoby uczulone lub wrażliwe na orzechy laskowe i/lub migdały - informuje biuro prasowe sieci IKEA.
W każdym produkcie, który wytwarzany jest w fabryce gdzie produkuje się także inne wyroby, ma określony dopuszczalny poziom alergenów. W zwykłej czekoladzie mlecznej również mogą pojawiać się śladowe ilości orzechów i innych alergenów. W tym przypadku IKEA stwierdziła, że produkty te zagrażają zdrowiu i życiu.
- Obecność orzechów laskowych i migdałów w produktach czekoladowych okazała się niepokojąco częstym zjawiskiem, a tym samym produkty te nie powinny trafić do osób uczulonych lub wrażliwych na te alergeny - informuje dalej IKEA. - Podjęto decyzję o ogłoszeniu globalnej akcji wycofania tych produktów z obrotu, bez względu na przepisy obowiązujące na poszczególnych rynkach.
Wycofywane produkty to:
- CHOKLAD LINGON & BLÅBÄR 180g (czekolada o smaku borówki/jagody),
- CHOKLAD LJUS UTZ 100g (czekolada mleczna),
- CHOKLAD NÖT UTZ 100g (czekolada mleczna z orzechami laskowymi),
- GODIS CHOKLADKROKANT 450g (czekolada mleczna z karmelem),
- GODIS CHOKLADRÅN 168g (wafle z nadzieniem czekoladowym),
- CHOKLADKROKANT BREDBAR 400g (krem karmelowo-czekoladowy).
Zaniepokojeni klienci mogą zwrócić objęte akcją produkty w najbliższym sklepie IKEA, gdzie otrzymają pełen zwrot kosztów zakupu.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?